Vinmarker

Gastronomiske rejser til Spanien

Barcelona Rejser organiserer gastronomiske rejser til Spanien

Gennem de sidste årtier har Spanien genenmgået en sand gastronomisk revolution: fænomener som La Nueva Cocina (båret frem af Ferran Adrià's restaurant El Bulli men også baskiske restauranter som bl.a. Arzak) og vinrevolutionerne i Priorat, Bierzo og Toro har ikke blot placeret Spanien på verdenskortet, men også båret frugt internt i landet i form af spændende, nytænkende restauranter og vinhuse i Spanien, der har fulgt op på de nye tendenser.

Den gastronomiske revolution i Spanien

Spanien er en ideel destination, hvis man ønsker store kulinariske oplevelser. Vores gastronomiske rejser er først og fremmest rettet mod firmaer, vinklubber, osv. men kan også sagtens arrangeres for en vennegruppe, der går efter store mad- og vinoplevelser. I Nordspanien kan destinationen f.eks. være Rioja og Ribera del Duero, i nordøst: Priorat og Penedès

Rejserne kan byde på spændende blandinger af storbyer som Barcelona og Madrid og små bjerglandsbyer, idylliske vinslotte og hyggelige middelalder-landsbyer.

Her er en liste over noget af alt det, Spanien kan byde på:

Tapas - en spansk opfindelse

Tapas findes i mange farver og former, og betyder kort fortalt blot "en lille bid". Den mest kendte udgave er den baskiske, som den findes i Baskerlandet med endeløse borde med pintxos. Denne udgave er blevet eksporteret til det meste af landet, hvor baskiske restauranter kan findes i de fleste spanske byer.

Fremragende vin blandt verdens bedste

Peter Sissecks arbejde på Dominio de Pingus har været en øjenåbner for mange: Sisseck har vist, at Spansk vin kan være mere end Rioja, og at der kan produceres vin af højeste kaliber i Spanien. Og Peter Sisseck er lang fra en enlig svale: gennem de sidste par årtier har Spanien taget flere kvalitetsmæssige kvantespring. Gamle vinområder som Priorat, Bierzo og Toro har gennemgået en sand revolution og producerer i dag nogle af Europas bedste vine.

Som "bevis" på kvaliteten af spansk vin kan man læse Robert Parkers Wine Spectator - mange spanske vine har gennem det sidste årti efterhånden åbnet både 98, 99 og topkarakteren 100 point af den anerkendte amerikanske vinanmelder. Karakter der "objektivt" (i hvert fald med Parkers optik) placerer vinene på niveau med de allerbedste vine fra Bourgogne, Bordeaux, osv. Og så er spansk vin interessant fordi man generelt får rigtig meget vin for pengene (valuewines).

Pris/kvalitet aspektet er særligt interessant i mindre kendte vindistrikter som Bierzo, Toro og Montsant. Vinområder der er på vej op, men som endnu ikke er slået fuldstændigt igennem internationalt. Det betyder, at man fra disse områder generelt får mere for pengene end hvis man køber vin fra mere veletablere vindistrikter som Rioja og Priorat.

Cava - den catalanske champagne renæssance

I gamle dage stod der champagne på den mousserende vin, men med EU ændrede man navnet i 1973. Metoden er den samme, og selvom franskmændene nok vil have tendens til at se cavaen som en dårligt kopi af "den ægte vare" fra champagneområdet, er faktum, at cavaen er steget voldsomt i kvalitet.

Mindre cava-huse har de sidste år fået store roser på internationale festivaller og formår at komme op poå siden af de bedste champagner - ofte til en helt anden pris end champagnen.

Verdens bedste olivenolie...

Spanien er verdens største producent af olivenolie (landet sidder på 41 % af verdens samlede produktion), og kan byde på alt fra billige supermarkedsvarer til højkvalitets-gourmetolie.

Hvis du skal have kvalitetsolie så glem alt om Brugsens bedste - det er ikke nok, at der står Ekstra Jomfru Olivenolie (Aceite Virgen Extra) på flasken! Der er enorme kvalitetsforskelle på den kedelige Ekstra Jomfru Oliven olie og topolien. I Spanien har man de sidste årtier arbejdet med et tilsvarende D.O. system inden olivenolie, som man bruger inden for vin. Spansk olie kan fuldt ud hamle op med verdens bedste - Den engelske dronnings yndlingsolie er spansk!

Bugnende markeder med alt godt fra havet og landet

Spanien har nogle af de bedste markeder i Verden. I Barcelona har man ikke mindre end 50 overdækkede markeder. Det gør Barcelona til den by i Europa med flest overrækkede markeder i Europa. Blandt de bedste af Barcelonas markeder er Borquería-markedet og Santa Catarina-markedet.

Det er på Borquería-markedet at Ferran Adrià (mesterkokken fra Bullí) gennem årene har købt ind til de daglige eksperimenter i Barcelona, når han skulle udvikle nye retter til El Bulli, der 4 år i træk blev kåret til verdens bedste restaurant. 

Pata Negra (sortfodsskinke) - verdens bedste skinke

Den spanske Jamón Ibérico kaldes ofte for verdens bedste skinke. Skinken kan (næsten) være sin vægt vætd i guld: kiloprisen når på den bedste skinke (Jamón Ibérico Cinco Jotas= op på over 1500 kr/kg, så selv om man kun beder om et par hundrede gram på markederne skal man altså have de store Euro-sedler op af lommen.

Spanske oste

Også de spansk oste har rigtig meget at byde på. De fleste spanske oste gedeoste og fåreoste, men der laves også spændende komælkskoste.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden