Priorat
Priorat har gennem de sidste årtier gennemgået en voldsom udvikling.
Historien om Priorat er historien om en revolution inden for spansk vin. I dag er Priorat et af verdens bedste vinområder. Priorat har gennemgået en utrolig forandring gennem de sidste 20 år. Fra at være et middelmådigt vinområde er man i Priorat begyndt at producere nogle af Spaniens bedste vine. Dette taktum blev i 2001 belønnet med det lille Ca efter DO (DOCa = Denominación de Origen Calificada) - området er sammen med Rioja det eneste , der har fået dette kvalitetsstempel i Spanien.
Vinstokke i Priorat - det smukke bakkede landskab i Priorat med vinstokke, der står i terasser, for at holde på vandet, som der ikke er meget af.
- Vi arrangerer vinture fra Barcelona til dette vinområde: læs mere om vores Priorat vintur fra Barcelona.
Dermed er opmærksomheden blevet øget omkring Priorat og de spanske sangere Lluis Llach og Manuel Serrat, og den franske skuespiller Gerard Depardieu er nogle af de kendisser, der i løbet af de sidste år har købt jord op i Priorat for at kunne lave deres egne vine.
Klima og jordforhold
Klimaet i Priorat er kendetegnet ved høje dagtemeraturer og forholdvist kølige nætter. Der er ikke mindre end 3000 soltimer om året i Priorat og der falder 380 mm nedbør om året. Desuden gør jorden Priorat til noget helt særligt: den består af skiffer og indeholder en lang række mineraler. Alt dette betyder et en lav produktion men høj kvalitet.
Priorat - vinrområdet Priorat er blandt de allerbedste i verden. Her ses den nordlige del af Priorat med store fredede skovarealer omkring byen Siurana.
Priorats historie
Området en tusindårig historie. Tarragona, der ligger umiddelbart øst for Priorat, var romernes hovedby i området, og allerede under romerne begyndte man at lave vin i priorat-området. Det betyder, at man har lavet vin i Priorat i mere end 2000 år.
Revolutionen i 90’erne
Men gennem de sidste 20 år har Priorat gennemgået en større udvikling end gennem de sidste tusinde år. Siden starten af 1990’erne er man begyndt med en mere prefessionel tilgang til vinen i området. En række prionerer (blandt dem Carles Pastrana,
Alvaro Palacios, Dafné Glorian, José-Luis Pérez, Pere Rovira Rovira og René Barbier) har siden 1990’ernes begyndelse, tilførte området nye metoder. I dag er vinene kendte for brugen af de gamle garnacha Cariñena druer (som oftest blandes med en smule cabernet sauvingon og syrah) og mineral-smagen, der skyldes den kalkholdige jord.
Clos Figueres - et af Priorats gode vinhuse
Lederen af pionerne var René Barbier, der var med til at oplære netop Alvaro Palacios. I dag bliver Priorat anset som et af de bedste vinområder I Spanien, kendt for deres kraftige vine.
Garnacha/grenache
Garnacha (spansk) eller grenache (den franske betegnelse) er den mest udbredte druesort i Priorat-området, og en meget populær drue fordi den egner sig perfekt til det tørre klima i området.
Druen giver en meget kraftig og frisk vin. Samtidig er det en drue med tyndt skind, og har nogle helt særlige egenskaber. Med Alvaro Palacios (se nedenfor) ord er Garnacha “den eneste drue der omformer varmed og tørt klima til en så smuk og forfriskende drik”