Catalansk vin
Catalansk vin klarer det godt i disse år
Man taler i disse år om de "nye spanske vine" - en revolution vinområderne i hele Spanien gennemgår og en revolution, der i høj grad også kan spores i Catalonien. Mens Rioja-distriktet dominerede spansk vin i 1980'erne begyndte "nye" områder at dukke op i løbet af 1990'erne og det første årti af det nye årtusinde. Denne udvikling fortsætter disse år, så mens Ribera del Duero og Priorat er slået igennem over de sidste 20 år er det i disse år vine fra områder som Toro, Bierzo, Rueda og Montsant, der blander sig med landets allerbedste vine. Desuden har cava, den mousserende vin, der hovedsageligt produceres i Penedès-området, oplevet et kvalitativt kvantespring over de sidste årtier.
Vinrejser og vinture
Er I en gruppe som er interesseret i at besøge en eller flere vingårde I Spanien tilbyder vi flere spændende gastronomi- og vinrejser. Vi tilbyder både vinrejser og vinture af en eller få dages varighed, og kan tilbyde ture til områder som Priorat, Montsant og Penedès tæt ved Barcelona, men også til Ribera del Duero, Rioja og Bierzo.
Priorat-området - et af vores yndlingsområder i Spanien, med fantastiske vinhuse, fremragende vin og smukke landskaber
Catalanske vindistrikter
I Catalonien er der i alt 10 vindistriter:
- Alella
Ligger tæt på Barcelona. Kendt for hvidvine, bl.a. lavet på Pansa Blanca/Xarel·lo
- Conca de Barberà
Ligger mellem Costers del Segre, Penedès og Tarragona. Ligger i ca. 500 meters højde. Populære druer: Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Pinot noir. Desuden laver man rosé vin på Trepat druer.
- Costers del Segre
Ligger ved byen Lleida tæt ved Segre-floden. Man bruger hovedsageligt Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Macabeo, Merlot, Parellada, Pinot noir og Tempranillo druer.
- Empordà
Det nordligste vindistrikt i Catalonien, ikke langt fra Pyrenæerne. Her er de populære druer særligt Garnatxa og Cariñena.
- Montsant
Ligger omkring byen Falset, Tarragona. Kendt for sine gamle Garnacha og Cariñena vinstokke.
- Pla de Bages
Ligger nord-vest for Barcelona. Man anvender først og fremmest de traditionelle franske druer Cabernet Sauvignon og Merlot i dette vindistrikt.
- Tarragona
Ligger ved byen Tarragona. Et område, der er vokset i popularitet de sidste år og samtidig et af de områder, hvor man tidligst begyndte at lave vin i Catalonien. Kendt for søde rødvine, der ligner portvin og tøre hvidvine.
- Terra Alta
Det sydligste af Cataloniens vindistrikter. Ligger syd for Priorat. Kendt først og fremmest for hvidvine lavet på Garnacha Blanca.
- Penedès
Kendt for at være hovedsæde for det store vinhus Torres, der blev grundlagt i 1870, men også for cavahuse Codorniú og Freixenet, samt en lang række mindre og meget interessante vinhuse. Vinområdet er det største i Catalonien. Området er karakteriseret af en blanding af internationale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Riesling og Sauvignon blanc samt lokale druer som Parellada, Macabeu og Xarel-lo, samt den typsiek spanske dru termpranillo. Af spændende mindre vinhuse kan nævnes Parés Baltà, Jean Leon og Juvé i Camps.
- Priorat
Tager navn efter den Karteusiske munke-orden, der startede vinproduktionen i området. Kendt for sine stærke rødvine lavet på Cariñena og Garnacha druer. Sammen med Rioja det eneste DOQ (Denominación de Origen Qualificada) i Spanien.
Læs mere om Priorat.
Druer anvendt til de catalanske vine
Varieteten af vindruer, der anvender på de catalanske vingårde er selvsagt stor, men nedenfor finder du nogle af de mest udbredte og populære druer, der anvendes:
Priorat - vinstokke plantet i terasser
Grønne druer (anvendt til hvidvin og Cava) i Catalonien
- Macabeo
- Xarel·lo
- Parellada
- La garnacha blanca
- Chardonnay
- Riesling
- Sauvignon blanca
- Chenin
- Gewürztraminer
- Malvasía
Typiske blå druer (anvendt til rød- og rosévin) i Catalonien
- La ull de llebre
- Garnacha tinta
- Garnacha peluda
- Cabernet franc
- Cabernet sauvignon
- Merlot
- Pinot noir
- Garnacha tintera
- Trepat
- Syrah
- Sumoll
Sant Sadurní de Anoia
Byen med den største produktion af cava i Spanien hedder Sant Sadurní de Anoia. Der er tale om en lille by vest for Barcelona, hvor bl.a. Freixenet og Codorniu ligger. Her begyndte man i slutningen af det 19. århundrede at producere den første spanske cava med inspiration fra metoderne anvendt i det franske champagne-område.
Cava: Freixenet og Codorniu
Freixenet og Codorníu er to af de store vingårde, eller bodegas som de kaldes lokalt, der producerer den catalanske cava. Begge ligger de i idylliske omgivelser tæt på bjergene, omgivet af vinmarker med druerne charel.lo og macabeu, der er særligt velegnede til fremstillingen af den gyldne drik. Begge vingårde eksporterer store mængder til udlandet og har en produktion på omkring 100 mio. flasker/år.
Torres
Torres er et af de helt store mærker inden for catalansk vin. 5 generationer har arbejdet på vingården og efterhånden er firmaet blevet større, I dag laver man vin over det meste af Spanien og har desuden produktion i såvel Chile som Californien. I Spanien er gårdene i Penedès, Conca de Berberà, Ribera del Duero og Priorat (læs mere om vinture til Priorat) de vigtigste.
Book en privat vintur eller vinrejse
Barcelona-Rejser arrangerer private vinture og vinrejser over hele Spanien. Er du interesseret i en vintur til Rioja, Ribera del Duero, Penedès, Priorat, Alella, etc. kan vi hjælpe med at arrangere turen.